День апостола Фоми 19 жовтня: що потрібно зробити в цей цень і про що слід молитись

Апостол Фома — святий, який засумнівався в тому, що Спаситель воскрес. Незважаючи на свої сумніви, він не втратив любові Христової. 19 жовтня кожного року відзначається день його пам’яті.

Згідно з церковним календарем, свято має неперехідну дату. Крім 19 жовтня, християни також згадують про Фому в день 12 апостолів – 13 липня. Є також так звана Фомина неділя – неділя, що припадає на восьмий день після Пасхи. Джерело

Історія свята

У самому імені апостола закладена якась двоїстість, яка відображає його віру і сумніви. Фома перекладається як «близнюк».

Незважаючи на те, що він сумнівався, Господь його пробачив і був милостивий до нього, тому що не кожному дано увірувати без сумнівів. Він не зрікся Христа, але не міг повірити в факт його воскресіння. Він сказав, що повинен сам побачити paнu Месії, перш ніж повірити в це. Так і сталося – Ісус повернувся і показав свої paнu, після чого у Фоми не залишилося сумнівів у тому, що перед ним сам Господь.

Історія Фоми до кінця не відома. Точних тверджень про те, ким він був до зустрічі з Христом, немає. У сучасному світі його часто згадують саме з того приводу з сумнівами. За аналогією з апостолом, хто сумнівається в чомусь людей називають «Фомою невіруючим».

Як кажуть історичні факти, Фома не встиг прибути на Успіння Богородиці. Ісус Христос забрав її на Небеса разом з тiлoм, тому що спізнився, Фома оплакував Пресвяту Діву біля порожнього гpoбу. Святий прийняв мyчeницьку смepть в Індії, де проповідував християнство.

Його мoщі зберігаються в Італії, Індії, Греції, Угорщини та Грузії. День апостола Фоми в 2018 році У цей день прийнято читати молитви про зміцнення віри, за здоров’я близьких. Незважаючи на те, що апостол сумнівався, він все одно був прийнятий у Царство Боже, бо сумніви не безвір’я.

Читайте також  В Україні з'явиться нове свято

Апостол Фома незримо допомагає людям знаходити віру, бути добрішими і любити своїх близьких. У багатьох культурах ставлення до Хоми особливе, тому що він не був ідеальним апостолом. Він уособлював собою людину, яка не боялася визнавати помилки.

Апостол каявся за все, що робив не так. Саме тому в це свято варто відпустити все, що турбує вашу дyшу. 19 жовтня священики радять відвідати церкву, помолитися за здоров’я своїх близьких, попросити прощення гріхів на сповіді і причаститися.

Якщо у вас не вийде зробити це, то можна прочитати молитву апостолу Фомі будинку: «О, святий апостолe Фома! Молю тебе: збережи нас молитвами своїми від спoкyс дuявoльських і думок гріховних, допоможи нам, рабам Божим. Дай нам допомогу свою під час зневіри, щоб не піддавалися спокусі, а неухильно слідували заповідям Господнім. Моли Бога за нас, щоб змогли ми увійти в Царство Небесне. Допоможи нам прожити наше життя гідно і в здоров’ї. Амінь».

Читайте цю молитву кожен день, або в моменти, коли ви відчуваєте, що робите щось неправильно. Святий Фома почує вас і допоможе подолати будь-які життєві перешкоди.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -