“Доки маєте час, задумайтеся”: Важливі поради святих Отців на щодень, які допоможуть вам сьогодні

Цих декілька порад святих отців Варсануфія та Йоана не втрачають актуальності ніколи. І хоча вони були призначені для монахів, глибинна простота і мотиваційність кожного слова можуть допомогти і нам сьогодні.

Дякуй Богу за все, сповняючи слово Апостола: За все дякуйте (1 Сол. 5:18). В скорботах чи нужді, в утиску, хворобі чи трудах тiлесних, – за все, що спостигне тебе, – дякуй Богові, бо через багато стpаждань треба нам увійти до Царства Божого (Ді. 14:22). Тож не сумнівайся у душі своїй і не розслаблюйся у серці своїм, але згадуй Апостольське слово: Хоч наша зовнішня людина занепадає, однак наша внутрішня обновляється день у день (2 Кор. 4:16). Якщо не перетерпиш стpaждань, – не зможеш зійти на хрест і стати причасником спасенних плодів його.

Поки корабель на морі, доти наражається на небезпеки. Коли ж дійде до тихої і мирної пристані, – не страшні йому вже більше катacтрофи, нещастя та сильні вітри, бо перебуває у безпеці. Так і ти, доки живеш серед людей, будь готовий до скорбот, небезпек і нападів мислених вітрів. Коли ж дійдеш до уготованої тобі пристані безмовности, – тоді не будеш мати більше страху.

Тебе турбують помисли, від яких і сам ти хвилюєшся, та й інші бентежаться. Але знай, брате мій: коли хтось ображає когось чи ділом, чи словом, то пізніше сам буде зневажений стократно. Будь довготерпеливим у всьому й остерігайся примішувати до чого-небудь волю свою. Уважно досліджуй помисли свої, щоб вони не заразили серця твого смepтоносною отрутою (гнівливістю), бо тоді сприйматимеш комара за верблюда і камінчик за стрімчак, уподібнюючись до людини, що, маючи в оці своєму колоду, не бачить її, – зате зауважує скалку в чужому.

Читайте також  Ось що значить доля! — Пішла влаштовуватися на роботу, а замість цього знайшла дочку

Ти називаєш себе грішником, а на ділі показуєш, що не почуваєшся таким. Хто визнає себе грішником і винуватцем багатьох лих, той нікому не суперечить, ні з ким не свариться, ні на кого не гнівається, але вважає усіх ліпшими й розумнішими від себе. Якщо ти грішний, то чому докоряєш ближньому своєму і звинувачуєш його, нібито він винен у твоїх нещастях? – Це означає, що ти ще не доріс до того, щоб визнавати себе грішником.

Будь довготерпеливим у скорботах, як Той, що сповнив заповідь Владичу: У світі стрaждатимете. Але не лякайтеся. Я бо подолав світ! (Йоан 16:33). Здобудь непереможну любов! Вона введе тебе – як брата Христового – до врат царських.

Ніхто, прагнучи добратися до міста, не лежить; ніхто, бажаючи працювати зі сходом сонця, не лінується рано встати; і ніхто, дбаючи про ниву свою, не полишає піклування про неї. Але хто хоче дійти до міста, – спішить добратися туди до смеркання; хто прагне скінчити працю свою, – із сходом сонця береться до неї; і хто бажає удобрити поле своє, робить це перше, ніж воно здичавіє. –Хто має вуха слухати, хай слухає! (Мр. 4:23).
Доки маємо час, задумаймось над собою і вчімося мовчання. Якщо хочеш стати спокійним у всьому, будь мертвим щодо кожної людини – й успокоїшся. Це кажу я і стосовно помислів, усіляких діл і турбот.
Господь навчив нас, як здобути смиренномудрість: Навчіться від Мене, бо Я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшення душам вашим (Мт. 11:29). Якщо й ти хочеш віднайти досконалий спокій, то пізнай, що перетерпів Господь, – і терпи сам, відсікаючи в усьому волю свою.

Читайте також  Якщо ви шукаєте гідний приклад сімейних відносин, подумайте про цю пару

Отці радять споживати їжі та питва трохи менше, ніж належить, тобто не наповнювати шлунку вщерть. Кожен повинен сам собі визначити міру як у страві, так і у вині. Зрештою, помірність не стосується тільки їжі та пиття, але й – розмови, спання, одягу та всіх почуттів. У всьому тому повинна бути своя міра.
Господь хоче, щоб ти шанував кожну людину більше за себе.

За все дякуй Богові, бо подяка перепрошує Бога за немочі наші. В усьому й завжди осуджуй себе як согрішившого та зведеного – і Господь не осудить тебе. Покорися у всьому – і сподобишся благодати.
Кожний по-своєму любить ближнього свого; міра ж досконалої любови в тому, щоб задля тої любови, яку людина має до Бога, любила й ближнього свого, як себе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -